Radno vrijeme svega

Osobne iskaznice nakon ulaska Hrvatske u EU

Opis

Osobne iskaznice nakon ulaska Hrvatske u EU

img_osobna_1Do kada vrijede “stare” osobne iskaznice, gdje po Europi možemo s njima i koje su izmjene za nove EU osobne iskaznice

 

 Kako se približava datum pristupanja Hrvatske članstvu u EU sve aktualnije postaje i pitanje usklađivanja osobnih isprava, osobito kad je riječ o putovanju i boravku izvan Hrvatske, u drugim zemljama članicama EU, ali i u nečlanicama, budući da dio susjednih zemalja ostaje izvan granica EU. Većinu građana najviše zanimaju upravo osobne iskaznice.

 

Vrijede li “stare” osobne iskaznice?

 

Nema razloga za paniku, jer za hrvatske građane, barem vezano za osobne iskaznice, neće nastupiti bolne promjene, odnosno, većina nas neće trebati mijenjati važeće osobne iskaznice, što znači da neće biti potrebe za masovnim dugim čekanjem u redovima na raznim šalterima a niti dodatnih troškova.

 

Naime, sve osobne iskaznice izdate od 1. siječnja 2003. godine nadalje zadovoljavaju EU standarde i moći će se i dalje koristiti, kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama EU. Osobne iskaznice izdate prije 2003. godine, kakvima se služi jedan dio građana starijih od 65 godina ne udovoljavaju EU standardima pa će morati biti zamijenjene novima, ali samo za korištenje izvan granica Hrvatske, odnosno prilikom ulaska u neku od članica EU.

 

Osobne iskaznice za putovanje po Europi?

 

eu-flag-web

Za putovanje u većinu drugih zemalja članica EU; konkretnije, za one koje se nalaze u schengenskoj zoni, bit će dovoljne važeće  osobne iskaznice, dakle, one koje već imamo, ukoliko su izdate najranije 2003. godine. Putovnice će nam   trebati za  neke zemlje EU koje se nalaze izvan  schengenske zone, kao i za  sve zemlje nečlanice EU, za sada neovisno o tome da li su unutar schengenske zone ili ne. 

Prema ovim propisima osobna iskaznica nije dovoljan dokument za ulazak u susjedne Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i za sada Vam za to treba putovnica. Pregovori između država su u tijeku, a  s Bosnom i Hercegovinom su neki dogovori i postignuti, pa je regulirano i pitanje propusnica za stanovnike pograničnih područja.  

 

Nove EU osobne iskaznice

 

Nove EU osobne iskaznice izdaju se od 10. lipnja. Nove osobne iskaznice su u prvom periodu prilagođene za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka, koji će biti ugrađivan u osone iskaznice u naknadnoj fazi. Izmjene se odnose na sam vizualni izgled, sadržaj, dobnu granicu za posjedovanje osobne iskaznice i rok trajanja.

 

Vizualno su nove osobne iskaznice ponešto redizajnirane, a sadrže  i osobni identifikacijski broj, koji tako više nećemo morati nositi sa sobom zapisan na  potvrdi ili raznim podsjetnicima. Nadalje, osobne iskaznice će  moći imati i tek rođena djeca, a ne kao do sada samo osobe od navršenih 16 godina života. Budući da je djetetu, kao i do sada, potreban  dokument za odlazak iz Hrvatske, ova će novost značiti pojednostavljenje procedure i uštedu za roditelje, jer će umjesto skuplje putovnice djeci moći napraviti značajno jeftinije osobne iskaznice. Nadalje, dok je do sada rok važenja osobne iskaznice za sve osobe mlađe od 27 godina bio 5 godina, a za osobe od 27 godina i starije taj je rok iznosio 10 godina, kod novih se osobnih iskaznica dobna granica za desetogodišnje osobne iskaznice pomiče na 21. Dakle, sve osobe od 21 godinu i starije dobit će osobne iskaznice s rokom važenja najmanje 10 godina. 

 

Pročitajte i: Pogranične propusnice

 

Slična radna vremena

By: RadnoVrijeme.info Radno vrijeme info vam donosi sva radna vremena trgovina, tvrtki i institucija na jednom mjestu.