Radno vrijeme svega

Sezonski posao na moru

Opis

Sezonski posao na moru

 

imagesSezonski posao na moru – iskoristite turističku sezonu

 

Sezonski posao na moru postao je u hrvatskim uvjetima rastuće nezaposlenosti jedna od rijetkih šansi za zaposlenje i zaradu, barem za jedan kratki period. Ponuda je dosta velika a traže se uglavnom zaposlenici iz ugostiteljske i turističke branše,  za rad u primorskim županijama, a za sezonce iz drugih mjesta boravka u pravilu se nudi osiguran smještaj. Imate li volje privremeno napustiti mjesto boravka i prilično napornim radom zaraditi pristojnu plaću, razmotrite sezonski posao na moru.

.

Svake godine u sezoni statistike o nezaposlenosti u Hrvatskoj se poboljšaju. Tisuće ljudi nalaze „spas“ u ponudi sezonskih poslova na obali.  Sezonski poslovi na moru uglavnom obuhvaćaju poslove u djelatnosti ugostiteljstva i turizma i nešto manje u trgovini. Najtraženija zanimanja za sezonski posao na moru su konobari, sobarice, kuhari i pomoćni kuhari, slastičari, turistički animatori, recepcioneri i pomoćni radnici u ugostiteljstvu i turizmu – čistačice, vrtlari i sl. Ponešto se traže i prodavači u lokalnim prodavaonicama kojima je promet u sezoni značajno pojačan.

 

Kako pronaći sezonski posao na moru

 

Zavod za zapošljavanje posreduje u sezonskom zapošljavanju, a sezonski poslovi na moru u ugostiteljskoj i turističkoj branši se preko Zavoda nude osobama koje su kvalificirane upravo za tu struku. Drugim riječima sezonski posao na moru preko Zavoda za zapošljavanje uglavnom je moguć za one koji su završili ugostiteljske i tuističke srednje škole.  Zavod za zapošljavanje surađuje s posloprimcima iz priobalja te je primjerice u 2012. godini na Zavodu iskazana potreba za 17.205 radnika za sezonski posao na moru, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Najmanji je dio sezonski zaposlenih u svom mjestu boravka, veći dio dolazio je s udaljenih područja a najviše iz Osječko-baranjske, Brodsko – posavske i Vukovarsko- srijemske županije. Od svih sezonskih poslova tijekom cijele godine najčešći su oni u turističkoj sezoni – na moru, tj. na području  Istarske, Splitsko – dalmatinske,  Dubrovačko – neretvanske Primorsko – goranske i  Zadarske županije.

 

549617_10152191528811564_1239112245_nAko ste bilo koje druge struke a želite sezonski posao na moru i to je moguće, ako ste spremni na brzo učenje uz praksu. Dobro je s vremena na vrijeme zaviriti na internetske stranice portala specijaliziranih za oglašavanje natječaja za zapošljavanje za radna mjesta u priobalnim županijama. Prijava je obično jednostavna, preko brze prijave na stranici ili putem e-maila. U primorskim županijama broj se slobodnih radnih mjesta u sezoni znatno povećava, a potragu je najbolje započeti već u ožujku ili travnju. Oglasi se znaju naći i u tiskanim oglasnicima i  dnevnom tisku, osobito lokalnom.

 

Studenti mogu sezonski posao na moru pokušati pronaći i putem student servisa. Ako još niste registrirani u Vašem student servisu, s uvjerenjem fakulteta o statusu redovitog studenta , odnosno s preslikom  završne svjedodžbe za maturante, dvije fotografije manjeg formata – kao za osobnu iskaznicu i OIB-om otiđite do Vaše ispostave Student servisa gdje će Vam dati daljnje upute. Potrebno je da otvorite žiro račun, u onoj banci s kojom posluje ispostava student servisa i čekate na poziv.  Ako sezonski posao na moru nađete na drugi način, također možete svoj odnos s poslodavcem, ukoliko naravno on  na to pristaje, regulirati preko student servisa. U tom slučaju dostavljate i podatke o poslodavcu u student servis.

 

Ako ste zainteresirani za zaradu preko ljeta uz plaćeni smještaj na moru, ali i puno puno rada, iskoristite pojačanu ponudu poslova u turističkoj sezoni i na Zavoda za zapošljavanje, preko student servisa ili putem oglasa na webu ili tiskanim medijima, pronađite svoj sezonski posao na moru.

 

Možda će Vas zanimati i Sezonski posao u Njemačkoj

Slična radna vremena

By: RadnoVrijeme.info Radno vrijeme info vam donosi sva radna vremena trgovina, tvrtki i institucija na jednom mjestu.