Radno vrijeme svega

Pogranične propusnice

Opis

Pogranične propusnice

 

imagesCAT1205OPogranične propusnice za Bosnu i Hercegovinu izdaju se od 6. svibnja 2013. godine  u u policijskim upravama i postajama na pograničnim područjima. Cijena je 60,00 kuna, vrijede 5 godina, a mogu ih dobiti stanovnici naselja sa statusom pograničnih područja. Djeca do 14 godina mogu se upisati na pogranične propusnice roditelja/skrrbinika. 

Nakon 1. srpnja 2013. godine za putovanje iz Hrvatske u zemlje nečlanice EU (kao i za neke zemlje članice koje se ne nalaze u schengenskoj zoni) neće biti dovoljna osobna iskaznica. Kako neke susjedne zemlje ostaju izvan granica EU, ovo je pitanje posebno aktualno za stanovnike pograničnih područja koji su  zbog prostorne blizine često orijentirani na teritorij susjednih država.

 

Za putovanje u Hrvatskoj susjedne zemlje, koje ostaju izvan granica EU, kako sada stvari stoje trebat će nam putovnice. No zemlje nečlanice koje imaju na snazi odluke o dozvoli ulaska građanima EU s osobnim iskaznicama mogu tu odluku primijeniti i na hrvatske građane, o čemu su pregovori još u tijeku. Jedno je sigurno, građani iz pograničnih područja sa Bosnom i Hercegovinom će, temeljem bilateralnog međudržavnog sporazuma, ipak moći prelaziti granicu bez putne isprave, ali uz predočenje pogranične propusnice.

 

Pogranične propusnice mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske s prebivalištem u pograničnom području s Bosnom i Hercegovinom, odnosno u području uz zajedničku državnu granicu u dubini od pet kilometara. Pogranične propusnice se izdaju s rokom važenja od 5 godina, a cijena im je 60,00 kuna. Djecu do 14 godina jedan ili oba roditelja ili skrbnika mogu upisati u svoje pogranične propusnice, a mogu biti izdate i posebne pogranične propusnice za djecu od  5 do 14 godina, ukoliko to roditelji/skrbnici procjene potrebnim (npr.ako će dijete češće putovati i s nekim drugim pratiteljem).

 

Pogranične propusnice počele su se izdavati 6. svibnja 2013. godine, u svim policijskim upravama i postajama smještenim u pograničnim područjima.

 

Uz zahtjev za izdavanje pogranične propusnice građani su dužni priložiti: identifikacijsku ispravu, dvije slike, dokaz o uplaćenoj naknadi, a za malodobnu djecu rodni list i domovnicu.

Na pogranične propusnice upisuju se granični prijelazi za koje iste vrijede i ne mogu se koristiti na drugim prijelazima. Pogranične ropusnice omogućavaju prijelaz državne granice na graničnim prijelazima za pogranični promet i prijelaznim mjestima upisanim u propusnici te neprekidni boravak na području BiH  do 7 dana. Od nadležnih se tijela može zatražiti produljenje tog perioda do najviše  30 dana. Osobe koje traže upis prijelaznog mjesta u pogranične propusnice moraju priložiti dokaz o opravdanosti prelaska državne granice na određenom prijelaznom mjestu.   

 

Pogranične propusnice po opisanom režimu i navedenoj cijeni izdaju se temeljem međudržavnog sporazuma iz 2003. godine. U pripremi je sklapanje novog Sporazuma o pograničnom prometu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali sve pogranične propusnice izdane od 6. lipnja, prema  Sporazumu iz 2003.  važit će do datuma isteka roka važenja (5 godina od izdavanja). 

 

Popis naselja u RH i BiH sa statusom pograničnih područja, te graničnih prijelaza za pogranični promet pogledajte na linku.

Pročitajte i o novostima vezano za osobne iskaznice nakon 1. srpnja 2013. godine

 

 

 

 

Slična radna vremena

By: RadnoVrijeme.info Radno vrijeme info vam donosi sva radna vremena trgovina, tvrtki i institucija na jednom mjestu.