Radno vrijeme svega

Hrvatske putovnice u EU

Opis

Hrvatske putovnice u EU

Za koje zemlje su nam potrebne putovnice a gdje možemo s osobnom iskaznicom nakon 1. srpnja i vrijede li stare putovnice?

putovnica

S danom ulaska Hrvatske u EU neće doći do velikih promjena za građane, barem što se tiče isprava, pa će se tako i važeće putovnice moći i dalje koristiti. Putovnice izdate od 29. lipnja 2009. godine potpuno su usklađene s međunarodnim standardima i moći će se normalno koristiti kao valjane putne isprave. Prema objavi sa službenih web stranica MUP-a stare putne isprave važe do isteka roka na koje su izdane.

 

Za većinu zemalja EU članica putovnice Vam nakon 1. srpnja 2013. godine neće niti trebati; putovat će se s važećim osobnim iskaznicama, koje također za tu svrhu ne treba mijenjati, ako su izdane od 1. siječnja 2003. godine. Osobe koje imaju osobne iskaznice izdane prije 2003. godine (jedan dio građana starijih od 65 godina) morat će te osobne iskaznice, iako su važeće, zamijeniti novima žele li ih koristiti kao dokument prilikom odlaska izvan Hrvatske. Razlog tomu je što stare osobne iskaznice izdate do 2003. godine ne udovoljavaju međunarodnim standardima zaštite, no na teritoriju Hrvatske i takve će osobne iskaznice vrijediti do isteka roka do kojeg su izdane.

 

Putovnice će Vam trebati za putovanje u neke EU članice , koje nisu u schengenskoj zoni, te za putovanje u zemlje nečlanice EU.

 

Putovnice će Vam tako trebati za putovanje u: Rumunjsku, Bugarsku, Irsku, Cipar i Veliku Britaniju te u zemlje nečlanice EU: Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku ali, kako sada stvari stoje, i za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, s tim što je za Bosnu i Hercegovinu moguće izdavanje pogranične propusnice, za stanovnike naselja sa stasusom pograničnih područja. No ako susjedne zemlje nečlanice EU , imaju na snazi odluku da  državljani zemalja članica EU na njihov teritorij mogu ući samo s osobnim iskaznicama, ta bi se odluka odnosila i na građane Hrvatske, ali to je pitanje svakako stvar odluke tih država nečlanica, a pregovori su u tijeku.

 

Putovnice Vam neće trebati za putovanje u: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvu, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Poljsku, Portugal, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku.

 

Važeće putovnice koje već imate vrijedit će i dalje za putovanje po Europi, a za većinu EU članice bit će Vam dovoljna i osobna iskaznica izdata od 2003. godine nadalje.

 

Pročitajte i o novostima vezano za osobne iskaznice nakon 1. srpnja.

Slična radna vremena

By: RadnoVrijeme.info Radno vrijeme info vam donosi sva radna vremena trgovina, tvrtki i institucija na jednom mjestu.