Radno vrijeme svega

Fiskalizacija

Opis

Fiskalizacija

 

Comparing Calculations

 

Što je fiskalizacija, tko je obveznik,što podrazumijeva fiskalizacija, što Vam je sve potrebno i koji je trošak

 

Započeta 1. siječnja 2013. godine uskoro očekuje sve poduzetnike; fiskalizacija – što, kako i zašto pročitajte u nastavku

 

 

Što je zapravo fiskalizacija

 

Ono što u svakodnevnom govoru nazivamo fiskalizacija zapravo je skup mjera porezne politike države radi boljeg nadzora nad izdavanjem računa za gotovinski promet, na način da Porezna uprava ima nadzor nad  prometom u gotovini ostvarenim kod poduzetnika. Uvođenjem sustava fiskalizacije izdani računi imaju niz propisanih oznaka, među kojima i  JIR (jedinstveni identifikator računa) koji u momentu izdvanja  računa dodjeljuje  Porezna uprava i ZKI (zaštitni kod izdavatelja – poduzetnika) koji dokazuju kupcu da je porez (koji je on platio kroz cijenu usluge/proizvoda) stvarno i prijavljen u Poreznu upravu.

 

Fiskalizacija – obveznici

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji od 1. siječnja 2013. godine fiskalizacija je postala obvezna za ugostitelje, izdavatelje smještaja i sve velike i srednje poduzetnike bez obzira na djelatnost. Od 1. travnja fiskalizacija je obuhvatila  i za sve trgovce, automehaničare i slobodna zanimanja, što uključuje i frizere, odvjetnike, liječnike… 1. srpnja je datum kada će fiskalizacija postati obvezna za sve poslovne subjekte, dakle i za one koji se bave navedenim  i svim ostalim djelatnostima.

 

Što moraju napraviti obveznici fiskalizacije

 

Fiskalizacija poduzetnike obvezuje na nabavku fiskalne blagajne, koja mora biti u skladu s njihovoim  načinom poslovanja, a bit će Vam potrebna i pripadajuća informatička oprema (računalo min konfiguracije 1 GB Rama i 2 GHz procesor i printer). Na tržištu se mogu nabaviti razne fiskalne blagajne po različitim cijenama, ali ne zaboravite da nisu sve iste i da moraju biti prilagođene Vašem načinu poslovanja.

 

Fiskalizacija  nadalje podrazumijeva i  nabavku produkcijskog aplikativnog digitalnog certifikata koji izdaje FINA. Oni poduzetnici koji  do sada nisu bili korisnici niti jednog od FINA-inih  digitalnih certifikata, mojraju prethodno izvršiti registraciju u FINA sustav PKI, u  Registracijskim uredima FINA-e i to  predajom dokumentacije papirnato, ili  elektroničkim putem uz aplikaciju RDC. Nakon toga neka od ovlaštenih informatičkih tvrtki može uspostaviti sustav fiskalizacija u Vašem objektu.

 

Dokumentacija i trošak

 

Za registraciju u sustav PKI, koju zahtijeva fiskalizacija potrebni su sljedeći dokumenti:

–          Rješenje o upisu u nadležni registar

–          Obavijest državnog zavoda za statistiku o razvrstanju (djelatnosti) prema NKD-u i matičnom broju (samo za pravne subjekte)

–          presliku osobne iskaznice osobe ovlaštene za zastupanje poslovnog subjekta.

Svi dokumenti mogu se  predati u preslici.

 

Nakon izvršene registracije fiskalizacija zahtijeva nabavu certifikata uz predočenje sljedeće dokumentacije:

–          Zahtjev za izdavanje aplikativnog certifikata za fiskalizaciju – 1 primjerak

–          Ugovor o obavljanju usluga certificiranja – 2 primjerka

–          Presliku osobne iskaznice osobe koja će biti skrbnik certifikata (osoba ovlaštena i zadužena za   privatni  ključ certifikata; može biti  osoba zadužena za zastupanje poslovnog subjekta, djelatnik informatičke tvrtke koja će uspostavljati sustav fiskalizacije kod poduzetnika…)

–          Dokaz o uplati naknade za izdavanje produkcijskih aplikativnih certifikata za fiskalizaciju (300,00 kn – 60,00 kn godišnje, za period od 5 godina. Nakon 5 godina certifikat je potrebno obnoviti).

 

Nakon što se dokumentacija obradi, skrbnik certifikata   u poslovnici FINA -e preuzima referentni broj i autorizacijski kod, a moguće je i on-line preuzimanje.

 

Nakon toga odabrana ovlaštena informatička tvrtka za poduzetnika vrši uspostavu sustava fiskalizacije (nabavku certifikata ne može obaviti informatička tvrtka!).

 

Prije odlaska u FINA poslovnicu provjerite FINA radno vrijeme na našim stranicama i pronađite točno radno vrijeme, adresu i telefon najbliže FINA poslovnice! Uz postupno uvođenje po djelatnostima, od. 1. srpnja 2013. godine ipak očekuje sve poduzetnike – fiskalizacija.

 

 

 

Napomena: radnovrijeme.info NIJE službena stranica ustanova i ostalih subjekata čije radno vrijeme objavljuje, a podaci su preuzeti sa službenih izvora.

Slična radna vremena

By: RadnoVrijeme.info Radno vrijeme info vam donosi sva radna vremena trgovina, tvrtki i institucija na jednom mjestu.